Τον τελευταίο καιρό καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε σε μια σειρά νέων δεδομένων.

Αιτία της ξαφνικής αλλαγής είναι το ξέσπασμα του φονικού ιού SARS-CoV-2, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Ουχάν (πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι) στην Κίνα.

Στην χώρα μας το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 στην Θεσσαλονίκη και έκτοτε τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς. Τα περιοριστικά μέτρα ήταν το φυσικό επακόλουθο, ώστε να αποφύγουμε την ραγδαία και απότομη επέκταση του ιού.

Ο Οδοντιατρικός κόσμος, κινούμενος προς τον ίδιο σκοπό αντέδρασε άμεσα. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία(ΕΟΟ) απέστειλε σύσταση στα Οδοντιατρεία να είναι ανοιχτά μόνο για τα επείγοντα περιστατικά και για όσο διάστημα θα υπάρχει το απαραίτητο υγειονομικό υλικό που προσφέρει ασφάλεια για την μη διασπορά του ιού. Υπήρχε δε σύσταση να προγραμματιστούν εκ νέου όλα τα μη επείγοντα ραντεβού που ήταν ήδη κλεισμένα.

Το Οδοντιατρείο μας συμμορφώθηκε αμέσως στα νέα δεδομένα και η καινούρια τακτική που ακολουθείται είναι η εξής:

  • Συστήνουμε στους ασθενείς να μας καλούν άμεσα σε περίπτωση πόνου ή οιδήματος(πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος ή του τραχήλου. Με την επικοινωνία μας αυτή θα σας δώσουμε τις ενδεδειγμένες συμβουλές και θα αξιολογηθεί εάν το περιστατικό σας κρίνεται επείγον ή όχι. Εάν κριθεί επείγον θα προγραμματιστεί άμεσα το ραντεβού σας.
  • Το ιστορικό σας θα πρέπει να ληφθεί από το τηλέφωνο ( σύμφωνα με την ΕΟΟ) και θα περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με πρόσφατα ταξίδια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αλλά και την εμφάνιση κάποιων συμπτωμάτων δικών σας ή του περιβάλλοντος σας. Εάν δηλαδή εσείς ο ίδιος ή κάποιος από το περιβάλλον σας εμφανίσατε τις τελευταίες 2 εβδομάδες βήχα, πυρετό, δύσπνοια, διάρροια ή καταβολή δυνάμεων.
  • Τα ραντεβού κλείνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει αναμονή και κατά συνέπεια συνωστισμός. Επίσης μεσολαβεί επαρκής χρόνος μετά από κάθε ραντεβού για σχολαστικό καθαρισμό και απολύμανση των επιφανειών εργασιών , αλλά και της αίθουσας αναμονής. Ο δε αερισμός του χώρου γίνεται πολύ τακτικά και απαραιτήτως μεταξύ των ραντεβού.
  • Με την είσοδο σας στο ιατρείο οφείλετε να χρησιμοποιήσετε το αντισηπτικό διάλυμα χεριών που θα σας παρέχουμε. Το ίδιο θα γίνει και με το πέρας των οδοντιατρικών εργασιών.

Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις πράξεις που παράγουν αερόλυμα και να ενισχύσουμε τα  μέσα προστασίας του προσωπικού, αλλά και των ασθενών. Επίσης γίνεται αυστηρή διαχείριση των αποβλήτων, όπως άλλωστε κάναμε πάντα.

COVID-19 : Παρακαλουμε τα ραντεβου χωρις συνοδεια πρός αποφυγη συνωστισμου