Με αφορμή την πανδημία του Covid-19 και την αναστολή των οδοντιατρικών εργασιών, έρχεται στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά η αξία της πρόληψης. Θέμα γνωστό και χιλιοειπωμένο.Όλοι γνωρίζουμε την αξία της πρόληψης στην ζωή μας, στην Ιατρική ή στην Οδοντιατρική.

Όλοι έχουμε ακούσει το ρητό του Ιπποκράτη

«Κάλλιο προλαμβάνειν, παρά θεραπεύειν»

Το ενστερνιζόμαστε….θεωρητικά ή μήπως όχι?

Τι γίνεται τελικά στην πράξη?

Τα έχουμε όλα αυτά στο νου μας όταν ο Οδοντίατρος μας λέει ότι έχουμε 2 δόντια με αρχόμενες τερηδόνες και θα χρειαστούμε 2 προληπτικές εμφράξεις?

Τι σκεφτόμαστε όταν τελειώνει μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) σε ένα οπίσθιο δόντι και ο Οδοντίατρος μάς συμβουλεύει να προχωρήσουμε σε μία στεφάνη (θήκη), ώστε να αποφύγουμε μελλοντικό κάταγμα του δοντιού?

Αντιλαμβανόμαστε γιατί ο Οδοντίατρος επιμένει στην αναγκαιότητα των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων (check-ups) και στους οδοντιατρικούς καθαρισμούς?

Ο αντίλογος, τις περισσότερες φορές, έρχεται σχεδόν αντανακλαστικά.

«Δεν πονάω…γιατί να κάνω σφραγίσματα?»

«Η διατροφή μου είναι μαλακή, άρα δεν κινδυνεύουν να σπάσουν τα δόντια μου»

«Η θεραπεία θα μου κοστίσει πολλά χρήματα!»

Είναι όμως έτσι τα πράγματα??

Αδιαμφισβήτητο είναι ότι η Πρόληψη κοστίζει στον ασθενή μακροπρόθεσμα πολύ λιγότερα χρήματα από ότι η καθυστερημένη θεραπεία, που συνήθως είναι πιο πολύπλοκη.

Πολλές νόσοι λειτουργούν αθόρυβα-ύπουλα και ο ασθενής αποκτά συμπτώματα όταν είναι ήδη αργά. (Μια Περιοδοντική Νόσος μπορεί να δώσει συμπτώματα π.χ κινητικότητα ενός ή περισσότερων δοντιών όταν είναι ήδη αργά για την πρόγνωση τους.)

Καταληκτικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ασκούνται μεγάλες δυνάμεις τόσο κατά  την μάσηση (φυσιολογική λειτουργία) , όσο και κατά την διάρκεια των παραλειτουργικών έξεων-τότε και ακόμη πιο αυξημένες. Ένα παράδειγμα παραλειτουργικής έξης είναι το Βρουξισμός (Τρίξιμο των δοντιών) που δυστυχώς είναι και συχνό, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένου άγχους σαν και αυτή που ζούμε.

Η πρόληψη λοιπόν αποτελεί κορωνίδα της Οδοντιατρικής και θα μας γλιτώσει από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.

Καταστάσεις που δυστυχώς ανακύπτουν την πιο ακατάλληλη στιγμή.

COVID-19 : Παρακαλουμε τα ραντεβου χωρις συνοδεια πρός αποφυγη συνωστισμου