Οι γονείς συχνά ανησυχούν, γιατί το παιδί τους τρίζει τα δόντια του το βράδυ. Αν και πολλές φορές μπορεί να ακούγεται ανατριχιαστικό ή ακόμα και ανησυχητικό, να είστε σίγουροι ότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και φυσιολογικό. Τις περισσότερες φορές δεν χρήζει θεραπείας.

Κάποια παιδιά το κάνουν όταν βγάζουν δοντάκια, απλώς γιατί αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα νέα δοντάκια μπορούν με κάποιο τρόπο να “αλληλεπιδράσουν’ μεταξύ τους.

Ιδιαίτερα συχνά συμβαίνει στην περίοδο της μικτούς οδοντοφυίας (όταν έχουν και νεογιλά και μόνιμα δόντια), ως αποτέλεσμα της προσπάθειας τους να αντιστοιχίσουν τα κάτω με τα πάνω δόντια.

Πολλοί συχνά ενοχοποιείται το άγχος. Συμβαίνει με άλλα λόγια όταν το  παιδάκι έχει κάποια ανησυχία, κάποια στεναχώρια στο σχολείο ή το προβληματίζει μια κατάσταση στο σπίτι.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υπερκινητικά παιδιά τρίζουν συχνά.

Ωστόσο, συνήθως σταματούν απότομα αυτή την συνήθεια με την ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυίας (περίπου στα 12-13 έτη). Εάν αυτό συνεχίζεται και αργότερα ή αν παρατηρηθεί ότι το τρίξιμο των δοντιών του παιδιού σας συνοδεύεται και από άλλα αίτια όπως πόνος σε δόντι, πονοκέφαλος ή φθορές στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών , τότε η κατάσταση θα πρέπει να εκτιμηθεί από τον παιδοδοντίατρο. Ενδεχομένως τότε να χρειαστεί ένας ειδικός νάρθηκας που θα τον φοράει την νύχτα. Πρόκειται για ένα πλαστικό μασελάκι που προστατεύει τα δόντια.

COVID-19 : Παρακαλουμε τα ραντεβου χωρις συνοδεια πρός αποφυγη συνωστισμου