Τα sealants ή οι εμφράξεις οπών και σχισμών αποτελούν ένα σπουδαίο μέτρο πρόληψης  κατά της τερηδόνας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φραγμό πάνω στα δόντια που εμποδίζει την είσοδο των τερηδογόνων μικροβίων μέσα σε αυτά.

 

Τα sealants είναι ένα λεπτόρρευστο υλικό ,το οποίο τοποθετείται κατά προτίμηση αμέσως μετά την ανατολή των πρώτων και δεύτερων μόνιμων γομφίων. Σκοπό έχουν να κλείσουν όλες τις αύλακες και σχισμές που φυσιολογικά έχουν τα δόντια αυτά, ώστε κατά τη μάσηση να μην παγιδεύονται υπολείμματα τροφών και μικροβίων που είναι δύσκολο καμιά φορά να καθαριστούν επαρκώς ακόμα και με το βούρτσισμα.

Οι εμφράξεις οπών και σχισμών μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα δόντια πέραν τον γομφίων που έχουν μεγάλες αύλακες και σχισμές  δηλαδή σε δόντια με αυξημένο κίνδυνο τερηδονισμού. Φυσικά δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε δόντια με μεγάλες τερηδονικές βλάβες. Η τοποθέτηση τους ενδείκνυται σε όλα τα παιδιά από τα 5 τους χρόνια, αλλά και αργότερα, καθώς και σε ενήλικες με αυξημένο τερηδονικό κίνδυνο ως ένα άριστο μέτρο πρόληψης.

Η διαδικασία τοποθέτησης τους είναι πολύ εύκολη , απλή και γρήγορη και θα ολοκληρωθεί σε μια μόνο επίσκεψη. Είναι εντελώς ανώδυνη, καθώς δεν χρειάζεται να γίνει τροχισμός του δοντιού ούτε αναισθησία. Ο παιδοδοντίατρος θα προετοιμάσει και θα καθαρίσει κατάλληλα τις επιφάνειες του δοντιού που θα δεχτεί  το  sealant. Με ειδικά βουρτσάκια και υλικά που θα εφαρμόσει τοπικά θα  τοποθετήσει την λεπτόρρευστη  ρητίνη.

Τα Sealants  είναι πολύ αποτελεσματικά ενάντια στην τερηδόνα και μπορεί να  παραμείνουν  για αρκετά χρόνια στην θέση τους. Σε κάθε οδοντιατρικό έλεγχο βεβαίως ο παιδοδοντίατρος επανεξετάζει τα sealants για τυχόν φθορές.

COVID-19 : Παρακαλουμε τα ραντεβου χωρις συνοδεια πρός αποφυγη συνωστισμου