Ο οδοντικός πόνος (πονόδοντος) μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικές μορφές

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως:

  • ΟΞΥΣ ΠΟΝΟΣ
  • ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΟΝΟΣ
  • ΔΙΑΧΥΤΟΣ ΠΟΝΟΣ

Ευνόητο είναι ότι σε κάθε περίπτωση συμπτώματος από την στοματική κοιλότητα, η ενδεδειγμένη κίνηση είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που ο πονόδοντος μας βρίσκει σε μια συνθήκη που η πρόσβαση στον οδοντίατρο μας είναι δύσκολη.

Για παράδειγμα διακοπές, οπότε και τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μπορούμε να περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα ή πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα έναν οδοντίατρο.

Θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε τα πιο συχνά παραδείγματα πόνου , παραδείγματα που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε προβλήματα οδοντογενούς αιτιολογίας.

ΟΞΥΣ ΠΟΝΟΣ

Ο οξύς πόνος συνήθως είναι στιγμιαίος. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαξιφιστικός.

Διαρκεί όσο το ερέθισμα που τον προκαλεί ή και λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω.

1. Παράδειγμα τέτοιου πόνου είναι η λήψη ενός κρύου αναψυκτικού, ενός γλυκού, ή ξινής τροφής.

Επίσης να εμφανίζεται με το βούρτσισμα (όσο διαρκεί αυτό)

Τέτοιου είδους πόνος συνήθως συνοδεύει προβλήματα που δεν θεωρούνται επείγοντα.

Τις περισσότερες φορές αφορούν μικρές τερηδονικές βλάβες, κάποια υφίζηση ούλων (μετανάστευση του ούλου)

ή παλιές και φθαρμένες εμφράξεις (σφραγίσματα) που χρειάζονται αντικατάσταση.

2. Οξύς πόνος κατά την διάρκεια της μάσησης.

Αυτού του είδους ο πόνος μας προβληματίζει περισσότερο, καθώς συνήθως αφορά κάτι πιο άμεσο.

Ο ασθενής αναφέρει ότι δεν μπορεί να μασήσει με το συγκεκριμένο δόντι, με αποτέλεσμα να αποφεύγει την συγκεκριμένη πλευρά.

Ο οδοντίατρος θα αναζητήσει κάποια τερηδόνα, κάποιο σπασμένο σφράγισμα, ίσως σπασμένο δόντι,

ενδεχόμενο κάταγμα του δοντιού ή μια φλεγμονή του πολφού (του εσωτερικού του δοντιού).

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το εύρημα.

3. Πόνος οξύς ολίγων δευτερολέπτων σε ένα δόντι που πρόσφατα έχει υποστεί μια έμφραξη

Αφορά περιπτώσεις δοντιών που έχουν εμφραχθεί πρόσφατα και έχουν ευαισθησία.

Συνήθως μετά από ένα βαθύ (κοντά στο νεύρο του δοντιού) σφράγισμα μπορεί να έχουμε οξύ πόνο μετά την λήψη κρύων ή ζεστών ροφημάτων ή τροφών.

Δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει, το παρακολουθούμε για 2-3 εβδομάδες και εφόσον επιμένει, συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρο μας.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΟΝΟΣ – ΔΙΑΧΥΤΟΣ

  1. Ο πόνος ξεκινάει με την λήψη κρύου ή ζεστού ροφήματος ή τροφής, αλλά δεν διακόπτεται αμέσως. Συνεχίζει για αρκετά λεπτά και μετά την αποδρομή του ερεθίσματος που τον προκάλεσε. Συνήθως πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη βλάβη του πολφού και η θεραπεία θα είναι πιθανότατα η ενδοδοντική θεραπεία. (απονεύρωση)
  2. Ένας βαρύς συνεχόμενος πόνος, ο οποίος θα μας προβληματίσει σίγουρα καθώς πολλές φορές μπορεί να μην αφορά ένα μόνο δόντι, αλλά και ολόκληρη περιοχή. Μπορεί να εμφανιστεί και ως διάχυτος πόνος. Συνοδεύεται κάποιες φορές από οίδημα (πρήξιμο) της πάσχουσας πλευράς ή διόγκωση των ούλων γύρω από το υπαίτιο δόντι. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα οδοντιατρική φροντίδα ή (αν αυτό δεν είναι εφικτό) να μιλήσουμε τηλεφωνικά με έναν οδοντίατρο ώστε να μας δώσει τις ενδεδειγμένες συμβουλές. Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη φλεγμονή ή ένα απόστημα και η θεραπεία θα είναι ενδοδοντική θεραπεία ( απονεύρωση) ή εξαγωγή του δοντιού. 
  3. Ένα ακόμη παράδειγμα συνεχόμενου πόνου αφορά συχνά τα πάνω δόντια. Συνήθως συνυπάρχει μια ιγμορίτιδα ή μια ρινίτιδα. Πολλές φορές ο ασθενής έχει ένα κρύωμα και περιγράφει μια ήπια ενόχληση από τα πάνω δόντια. Πρόκειται για αντανακλαστικό πόνο από μια υποκείμενη ιγμορίτιδα ή ρινίτιδα και το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να επισκεφθεί έναν ΩΡΛ.
  4. Συνεχής πόνος που εμφανίζεται κυρίως τις πρωινές ώρες –ήπιος που συχνά συνοδεύεται με πόνο στις κροταγογναθικές αρθρώσεις. Πρόκειται για περιπτώσεις που ο ασθενής σφίγγει ή τρίζει τα δόντια κατά την διάρκεια της νύχτας. Δεν κρίνεται ως επείγον ,αλλά σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο με την πρώτη ευκαιρία ώστε να το αντιμετωπίσετε με την κατασκευή ενός νάρθηκα βρυγμού.
  5. Ο πόνος εμφανίζεται προς την γωνία της γνάθου, είναι πολλές φορές διάχυτος, άλλοτε αντανακλά και στο αυτί. Ο πόνος αυτός συνοδεύεται συνήθως και από άλλο σύμπτωμα που είναι η δυσκολία να ανοίξει κανείς το στόμα του. Το πιο πιθανό να οφείλεται σε ένα φρονιμήτη, ο οποίος είναι σε κατάσταση ανατολής και μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των ούλων γύρω από το υπαίτιο δόντι. Αν ο πόνος εμφανίζεται για λίγες μέρες, μετά υποχωρεί από μόνος του για να ξανακάνει την εμφάνιση του αργότερα, ίσως πρόκειται για περίπτωση πόνου απλώς και μόνο λόγω της ανατολής. Αν υπάρχει αμβλύς και ήπιος  πόνος θα βοηθούσε μια πιο προσεκτική στοματική υγιεινή και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οδοντίατρο για περαιτέρω Οδηγίες. Αν ο πόνος δεν υποχωρεί, αλλά αρχίζει να γίνεται διάχυτος ή πιο έντονος θα χρειαστεί να δείτε πιο άμεσα τον Οδοντίατρο.

Τα παραπάνω αποτελούν έναν μπούσουλα που θα μπορούσατε να συμβουλευθείτε σε περιπτώσεις που η πρόσβαση στον Οδοντίατρο δεν είναι εύκολη και άμεση. Η τελική διάγνωση θα πρέπει να γίνεται πάντα από τον Οδοντίατρο και κατόπιν φυσικής εξέτασης.

COVID-19 : Παρακαλουμε τα ραντεβου χωρις συνοδεια πρός αποφυγη συνωστισμου