Εγκυμοσύνη και στοματική υγιεινή

Η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας θεωρείται επιβεβλημένη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένας ολοκληρωμένος προγεννητικός έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει και εξέταση της στοματικής κοιλότητας.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο πολλές φορές παραβλέπεται. Όταν πάρετε την απόφαση να αποκτήσετε ένα μωράκι, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για ένα ενδελεχή έλεγχο. Αυτό περιλαμβάνει εξέταση της στοματικής κοιλότητας, λήψη ακτινογραφιών , θεραπεία τυχόν χαλασμένων δοντιών και αντιμετώπιση των παθήσεων των ούλων.

Συχνά οι έγκυες έρχονται αντιμέτωπες με διογκωμένα ούλα, ούλα που αιμορραγούν και άλλες καταστάσεις που οφείλονται στις μεταβολές των ορμονών αυτής της περιόδου. Πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι σημαντικές παθήσεις ούλων μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο και ακόμα να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό. Για αυτό τον λόγο πρέπει να έρχεται η έγκυος σε επαφή με τον οδοντίατρο για να λάβει οδηγίες για την σωστή φροντίδα του στόματος και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως τα προαναφερθέντα.

Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι οι εμετοί, οι οποίοι μπορούν με την σειρά τους να προκαλέσουν διάβρωση στα δόντια. Καλό θα ήταν μετά τους εμετούς να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό ή με στοματικό διάλυμα και όχι να βουρτσίσετε αμέσως μετά τον εμετό.

Μια χρήσιμη συμβουλή για εσάς τις εγκύους είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας με φθοριούχο οδοντόκρεμα και μαλακή οδοντόβουρτσα 2 φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα καθημερινά. Επίσης να προσέχετε τις αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες, να αποφεύγετε την συνεχή λήψη τροφής και ειδικότερα τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Να προτιμάτε τα φρούτα και λιγότερα συχνά τους χυμούς φρούτων.

Οι διατροφικές, αλλά και οι στοματικές σας συνήθειες επιδρούν στο έμβρυο σας. Φροντίστε να έχετε μια καλή στοματική υγεία όπως προσέχετε να είστε σε καλή κατάσταση γενικώς αυτήν την φάση της ζωής σας.

Η οδοντιατρική φροντίδα είναι και ασφαλής και επιτακτική πολλές φορές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

COVID-19 : Παρακαλουμε τα ραντεβου χωρις συνοδεια πρός αποφυγη συνωστισμου