Άγχος και Οδοντιατρική

Το άγχος είναι ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί ασθενείς παραμελούν την στοματική τους υγιεινή. Αφορά ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών των Οδοντιατρείων, καθώς έχει βρεθεί ότι περίπου το 10% αυτών βιώνουν έντονο άγχος και το 30% μέτριου βαθμού άγχους. Με άλλα λόγια, αν η ιδέα μιας έμφραξης ή ακόμα και ενός καθαρισμού σας προκαλεί φόβο, τότε να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι.

 Φοβικοί ασθενείς παρουσιάζουν συνήθως τα εξής:

  • Διαρκείς αναβολές των οδοντιατρικών τους ραντεβού (από απλούς καθιερωμένους ελέγχους μέχρι και επίμονους πόνους ή άλλες επείγοντες οδοντιατρικές καταστάσεις)
  • Ανησυχία στον ύπνο ή και αϋπνία το βράδι πριν το προκαθορισμένο ραντεβού στον Οδοντίατρο.
  • Μεγάλη νευρικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση πανικού στην αίθουσα αναμονής του Οδοντιατρείου.
  • Έντονο άγχος στην ιδέα ότι ο γιατρός θα τοποθετήσει εργαλεία στην στοματική κοιλότητα του ασθενή, φόβος ότι δεν θα μπορεί να ανασάνει, ότι θα πνιγεί ή θα καταπιεί κάποιο εργαλείο
  • Άγχος ότι θα βιώσει μεγάλο πόνο κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Το άγχος λοιπόν απομακρύνει τον ασθενή από την Οδοντιατρική Εξέταση ή την θεραπεία και το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνουν τα όποια μικρά στην αρχή προβλήματα στην στοματική κοιλότητα και τα συμπτώματα να τον ταλαιπωρούν ακόμη πιο πολύ. Τότε η θεραπεία γίνεται πιο πολύπλοκη, χρονοβόρα και πιο πολυδάπανη. Όλα αυτά δρουν ακόμα πιο ανασταλτικά για την πραγματοποίηση ενός οδοντιατρικού ραντεβού και λειτουργούν σαν ένας φαύλος κύκλος.

Αναζητείστε λύση στο πρόβλημα σας! Στο ιατρείο μας αντιλαμβανόμαστε το άγχος που μπορεί να προκαλέσει η οδοντιατρική καρέκλα και προσπαθούμε να το μειώσουμε και να το διαχειριστούμε. Πολύτιμα εφόδια σε αυτην την προσπάθεια είναι η πολυετής εμπειρία μας με τέτοιους ασθενείς, αλλά και κάποιες τεχνικές που ακολουθούμε.

  • Ζητάμε να ενημερωθούμε στην πρώτη μας γνωριμία για τα συναισθήματα σας σχετικα με την Οδοντιατρική θεραπεία.Συμβουλή μας είναι ακόμα και από το τηλέφωνο να ενημερώνετε για την όποια φοβία σας ώστε να κάνουμε κάτι για αυτό. Μπορεί να χρειαστεί ένα πρώτο ,ήρεμο ραντεβού που θα γίνει σε κάποια ήσυχη ώρα του προγράμματος μας ,έτσι ώστε να εξοικειωθείτε με τον χώρο ,αλλά και να συζητήσετε με την Οδοντίατρο.
  • Φροντίσαμε το περιβάλλον του ιατρείου να είναι φιλικό και να προκαλεί ηρεμία και αισιοδοξία, τόσο με τα χρώματα όσο και με τις μυρωδιές του χώρου. Φωτεινά χρώματα, απλές γραμμές και απουσία των παλιών παραδοσιακών μυρωδιών του Οδοντιατρείου.
  • Προτείνουμε σε κάποιες περιπτώσεις να ακούτε την μουσική της επιλογής σας κατά την διάρκεια της θεραπείας. Με ακουστικά από playlist του κινητού σας ή του mp3 player σας.
  • Προσαρμόζουμε το σχέδιο θεραπείας στις ανάγκες σας.Πιο μικρά ίσως ραντεβού, βολικά ραντεβού που δεν στριμώχνονται αγχωτικά μέσα στο βαρύ σας πρόγραμμα. Χρήση τοπικής αναισθησίας-άρα μείωση του πόνου –ακόμα και για τις πιο απλές οδοντιατρικές πράξεις.
  • Αν όλα αυτά αποτύχουν , τότε ίσως χρειαστεί να σας δώσουμε ένα ηρεμιστικό χάπι προσαρμοσμένο στον βαθμό άγχους που έχετε πριν την θεραπεία. Ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με ένα από τους παραπάνω τρόπους, μπορούν να παραπεμφθούν για μέθη ή πλήρη αναισθησία.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να προτιμήσετε έναν Οδοντίατρο που θα τον γνωρίστε και θα τον εμπιστευτείτε.Θα ξέρετε τις μεθόδους που χρησιμοποιεί και αυτός θα γνωρίζει τους φόβους και πώς να τους αντιμετωπίσει.Η διαρκής αλλαγή Οδοντιάτρων δεν βοηθάει, αλλά εντείνει το πρόβλημα στους φοβικούς ασθενείς.

COVID-19 : Παρακαλουμε τα ραντεβου χωρις συνοδεια πρός αποφυγη συνωστισμου